Zielone pesto z migdałami.


Pesto to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na szybki obiad z makaronem w roli głównej. Cały czas się zastanawiam czemu tyle ludzi decyduje się na ten w słoiczku, skoro zrobienie takiego zajmuje mniej niż 10 minut. Zielony i pachnący świeża bazylią – zawsze poprawia mi humor. Piękno w prostocie. 


pesto

Przepis na około 4-6 porcji.

SKŁADNIKI:

100 g bazylii
4 ząbki czosnku
50 g płatków migdałowych
3/4 szklanki oliwy z oliwek
50 g parmezanu
sól i pieprz

200 g makaronu (na dwie porcje)

PRZYGOTOWANIE:

1. Do blendera wkładamy bazylie, czosnek, migdały i parmezan. Miksujemy, nie wyłączając urządzenia dolewamy równym strumieniem oliwę i miksujemy dalej do połączenie składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodajemy uznaniowo taką ilość pesto aby równomiernie przykryła makaron. Na wierzchu posypujemy płatami parmezanu i  migdałowych.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Na podstawie przepisu z „Makarony – najlepsze sprawdzone przepisy”, Buchmann Warszawa 2013

Reklamy

3 myśli w temacie “Zielone pesto z migdałami.

  1. czyli to nie jest Pani oryginalny przepis?
    wydaje mi sie za troche za duzo tej oliwy..
    brakuje informacji na ile porcji makaronu wyastarcza tego pesto, mam nadzieje, ze nie na dwie, bo jak sobie pomysle, ze mialabym zjesc 100ml oliwy z garstka makaronu to az mi sie slabo robi:/

    • Tak jak widnieje na końcu wpisu przepis został zaczerpnięty z książki: „Makarony – najlepsze sprawdzone przepisy” z lekką modyfikacją – zamiast orzeszków pinii, użyłam migdałów oraz zmniejszyłam ilość oliwy z oliwek z 185 ml na 100, a… i dałam więcej czosnku.

      Przepis jest na około 4-6 porcji (już uaktualniłam na górze) jak pisałam wyżej używamy uznaniowo tyle pesto aby przykryła równomiernie porcje makaronu 🙂

      pozdrawiam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s