Sezon na szparagi jest dosyć krótki i trwa tylko do końca czerwca, co prawda (i ogromne szczęście) jeszcze z początkiem lipca możemy je spotkać w niektórych sklepach. Ku mojej wielkiej uciesze właśnie takowe wpadły w moje ręce podczas porannej wizycie na lokalnym targu. Fenomenem szparagów jest to, ze nie wymagają od nas zbyt wielkiej uwagi i pracy, ani dużej ilości wymyślnych przypraw – a rezultat jest wyśmienity. Ich doskonałość drzemie w prostocie. Grzanka na która przepis przedstawię Wam dzisiaj, jest ciekawą alternatywą na niedzielne śniadanie czy szybki lunch. Smacznego!
Przepis na 2 porcje.
SKLADNIKI:
1 ciabata
szparagi (około 10 sztuk średniej wielkości)
masło (1/4 kostki)
4 jajka (2 na danie i 2 do dressingu)
sok z 1/4 cytryny
parmezan
szczypiorek
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Dressing a la holenderski – żółtka w temperaturze pokojowej ubijamy na pianę dodając powoli sok z cytryny i doprawiając solą i pieprzem. Stopniowo dodajemy roztopione masło, cały czas ubijając. Według własnych upodobań doprowadzamy do wybranej konsystencji – majonezowej lub lekkiej dressing’owej.
- Ciabatę kroimy na dwie części i grillujemy z odrobiną masła na patelni lub w piekarniku. W tym samym czasie wstawiamy szparagi do niewielkiej ilości lekko osolonej wody i gotujemy przez około 5-7 minut.
- W drugim garnku zagotowujemy wodę z odrobiną octu i soli. Zmniejszamy moc pod garnkiem z woda i wbijamy ostrożnie pojedynczo 2 jajka. Gotujemy przez około 3 minuty (opcja z płynnym żółtkiem).
- Układamy wieżę zaczynając od grzanki z ciabaty, następnie układająć po 5 szparagów na garzance, jajko w koszulce i odrobiną dressing’u. Na koniec posypujemy startym parmezanem i świeżym szczypiorkiem.
Wpis zainspirowany przepisem z Kwestii Smaku – http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/szparagi_z_jajkiem_w_koszulce/przepis.html
O mniam! Ale smakowite!