Dyniowe babeczki z cynamonowym kremem.

10745035_10205052693420039_1465072639_n

Przepis na 16 babeczek.

SKLADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki tartej dyni
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

krem

  • 300 g serka mascarpone
  • 5 łyzek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Desktop7

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli. W drugim naczyniu ubijamy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajka i mleko dalej mieszając. Na koniec partiami dokładamy startą dynie. Zawartości obu misek z suchymi i mokrymi składnikami łączymy w jedną delikatnie mieszając do połączenia składników.
  2. W foremki  wkładamy papilotki i napełniamy do 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnia (180 stopni). Pieczemy przez około 30 minut do suchego patyczka.
  3. Wybranym upieczonym babeczkom, którym się za dużo urosło ścinamy wierzch. Przygotowujemy krem. Na najniższych obrotach miksera ubijamy serek mascarpone w temperaturze pokojowej z cukru pudrem i cynamonem.
  4. Każdą babeczkę ozdabiamy słodkim kremem i dekorujmy według uznania. (w moim przypadku figurki z lukru plastycznego).

10799469_10205052693500041_1984750979_n

Wpis zainspirowany przepisem z książki „Cupcakes from the Primrose Bakery” Martha Swift, GB 2009

Jedna myśl w temacie “Dyniowe babeczki z cynamonowym kremem.

Dodaj komentarz