Przepis na 16 babeczek.
SKLADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 2 szklanki tartej dyni
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
krem
- 300 g serka mascarpone
- 5 łyzek cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli. W drugim naczyniu ubijamy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajka i mleko dalej mieszając. Na koniec partiami dokładamy startą dynie. Zawartości obu misek z suchymi i mokrymi składnikami łączymy w jedną delikatnie mieszając do połączenia składników.
- W foremki wkładamy papilotki i napełniamy do 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnia (180 stopni). Pieczemy przez około 30 minut do suchego patyczka.
- Wybranym upieczonym babeczkom, którym się za dużo urosło ścinamy wierzch. Przygotowujemy krem. Na najniższych obrotach miksera ubijamy serek mascarpone w temperaturze pokojowej z cukru pudrem i cynamonem.
- Każdą babeczkę ozdabiamy słodkim kremem i dekorujmy według uznania. (w moim przypadku figurki z lukru plastycznego).
Wpis zainspirowany przepisem z książki „Cupcakes from the Primrose Bakery” Martha Swift, GB 2009
Wyśmienite babeczki ! 🙂