Ciasto dyniowe z polewą z białej czekolady.

10721073_10204868329171048_979216390_n

SKLADNIKI:

  • 2 szklanki startej dyni (użyłam dyni amerykańskiej zielonej o kremowym kolorze miąższu.),
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 g masła
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka imbiru
  • szczypta soli

polewa

  • tabliczka białej czekolady,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki serka mascarpone (lub philadelfia),

pumpkin

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynie obieramy ze skórki, i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. ( jeśli zbierze się woda odciskamy z nadmiaru soku.)
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy z przyprawami i odrobiną soli. Białka oddzielamy od żółtek.
  3. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę powoli dodając żółtka i stopniowo 2 szklanki dyni.
  4. Mieszamy ze sobą mąkę oraz masę z dynią. Na koniec ubijamy białka na sztywno i delikatnie łączymy z masą.
  5. Piekarnik nastawiamy na 180 i pieczemy przez 50 minut.
  6. Przygotowujemy polewę: czekoladę dzielimy na kosteczki i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu aż cała się rozpuści, stopniowo dodając mascarpone i cukier puder. (mascarpone wyjmujemy wcześniej, powinno być w temperaturze pokojowej aby polewą się nie zważyła.)
  7. Upieczone ciasto studzimy a następnie smarujemy wcześniej przygotowaną polewą.

10716195_10204868329211049_1178421624_n

legalka

3 myśli w temacie “Ciasto dyniowe z polewą z białej czekolady.

Dodaj komentarz