SKLADNIKI:
- 2 szklanki startej dyni (użyłam dyni amerykańskiej zielonej o kremowym kolorze miąższu.),
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 200 g masła
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka imbiru
- szczypta soli
polewa
- tabliczka białej czekolady,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki serka mascarpone (lub philadelfia),
PRZYGOTOWANIE:
- Dynie obieramy ze skórki, i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. ( jeśli zbierze się woda odciskamy z nadmiaru soku.)
- Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy z przyprawami i odrobiną soli. Białka oddzielamy od żółtek.
- Masło w temperaturze pokojowej ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę powoli dodając żółtka i stopniowo 2 szklanki dyni.
- Mieszamy ze sobą mąkę oraz masę z dynią. Na koniec ubijamy białka na sztywno i delikatnie łączymy z masą.
- Piekarnik nastawiamy na 180 i pieczemy przez 50 minut.
- Przygotowujemy polewę: czekoladę dzielimy na kosteczki i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu aż cała się rozpuści, stopniowo dodając mascarpone i cukier puder. (mascarpone wyjmujemy wcześniej, powinno być w temperaturze pokojowej aby polewą się nie zważyła.)
- Upieczone ciasto studzimy a następnie smarujemy wcześniej przygotowaną polewą.
ale super, ciasto przypomina wyglądem ser albo wilgotny biszkopt. lubię i jedno, i drugie!
ciacho pierwsza klasa 🙂 piękne
Mmm, wygląda bosko!