Burgery z chutney z suszonych pomidorów i gruszki.


Moda na burgery pojawiała się całkiem niedawno i nic nie wskazuje na to żeby szybko przeminęła. Co chwila powstają nowe knajpy czy foodtruck’i serwujące wymyślne burgery. Ale czemu nie zrobić swoich, takich jak lubi się najbardziej w zaciszu domowym? Można je przygotować na niezliczoną ilość sposobów i z ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam tym razem na kotlety składające się z 100% wołowiny i słodkawy chutney z suszonych pomidorów i gruszki – mojego autorskiego pomysłu. Całość uwieńczyły plastry grillowanej gruszki i chrupiąca rukola. Niebo w gębie.


File1021

Przepis na 5 burgerów.

SKLADNIKI:

burgery:

File0964

  • 600 gram mięsa wołowego (najlepiej zmielony kawałek antrykotu)
  • 1 zółtko
  • 1 cebula (szalotka)
  • tymianek
  • sól, pieprz

chutney:

  • słoik suszonych pomidorów (przepis)
  • 2 ząbki czosnku
  • spora słodka gruszka
  • pikantna papryka w proszku
  • sól, pieprz

dodatki:

  • rucola
  • grillowane plastry gruszki
  • ser zółty w plasterkach
  • bułki hamburgerowe (przepis)
  • masło

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę a następnie mielimy. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy żółtko jajka. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i tymianek. Dobrze mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły, a następnie formujemy z niego kotlety
  2. Na rozgrzaną patelnię grillową układamy uformowane burgery i smażymy po 3-4 minuty z obu stron. Myjemy patelnie a następnie grillujemy pokrojone w cieniuteńkie plastry kawałki gruszki.
  3. Chutney przygotowujemy wkładając do blendera odsączone suszone pomidory, obraną gruszkę i 2 ząbki czosnku. Miksujemy na w miarę gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i pikantną papryczką chilli w proszku.
  4. Podgrzewamy w piekarniku przekrojone na pół bułki posmarowane delikatną ilością masła. Po wyjęciu ciepłe połówki bułki smaruję od środka chutney’em, układamy burgera, plasterek sera, grillowane plastry gruszki oraz rukolę. Na koniec przykrywam drugą połową bułki.

 

 Całości dobroci z gruszkowym tematem przewodnim dopełnił gruszkowy cydr. Smacznego!

File1023

Jedna myśl w temacie “Burgery z chutney z suszonych pomidorów i gruszki.

Dodaj komentarz