Maślane bułeczki burgerowe.


Najlepsze bułeczki to te które upieczemy samemu. Ich zrobienie nie jest trudne, a samo przygotowanie nie tak bardzo czasochłonne – nie licząc oczekiwania na leżakowanie i wyrośnięcie bułeczek. Zapach który unosi się w domu podczas ich pieczenia to dodatkowy atut. Smakują tak samo dobrze na słono czy słodko. Po burgerowej uczcie następnego dnia spokojnie możemy je zjeść z konfiturą lub twarożkiem.


Przepis na 5 sporych bułek. (lub 10 mini bułeczek)

SKLADNIKI:

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 10 g drożdży (świeżych)
  • 300 gram mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • sezam

PRZYGOTOWANIE

IMG_9247

  1. Przygotowujemy rozczyn podgrzewając lekko mleko i rozpuszczając w nim masło, drożdże i cukier.
  2. Do mąki, wcześniej przesianej wbijamy dwa roztrzepane jajka oraz wcześniej wspominany rozczyn drożdży oraz solimy.
  3. Zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
  4. Zagniecione ciasto odstawiamy nakryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
  5. Po wyznaczonym czasie formujemy z ciasta 5 jednakowych bułeczek (lub przy mini burgerach 10 malutkich) i odstawiamy je na kolejne godzinne leżakowanie do wyrośnięcia.
  6. Po upływie wyznaczonego czasu smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

 

 

 

IMG_9268

Przepis opracowany na podstawie książki Veronique Cauvin – Burgery. Wszystkie Smaki. Wydanie pierwsze. Warszawa 2014

legalka

Dodaj komentarz